Догађаји

Замена цеви отежава водоснабдевање

ЈКП „Водовод и канализација“ данас је организовало конференцију за новинаре поводом актуелних радова који за последицу имају пад притиска и нестанак воде у већем делу дистрибутивне мреже у наредне две недеље. На конференцији се новинарима обратио Никица Ивић, технички директор предузећа.

– Замену цеви између старе Филтер станице и резервоара “Штранд” није било могуће одложити из разлога што је цевовод у функцији од 1963. године и у протекле две године десиле су се четири хаварије. Њена сигурност била је под знаком питања, а постоји и веома велики ризик да такво стање остане. Радови ће трајати две недеље, а у посао смо кренули 19. септембра – поручио је Никица Ивић, технички директор ЈКП-а “Водовод и канализација”.

Том приликом је нагласио да радови теку добрим темпом, али да су услови за рад отежани, односно да је простор где се цев налази врло неприступачан, што може утицати на брзину замене цеви.

– Надамо се да ћемо успети да завршимо радове и пре предвиђеног рока. Поред поменуте цеви, у току је и замена цевовода између резервоара “Штранд” и старе Пумпне станице, а вредност комплетне инвестиције износи 45 милиона динара. Тренутни капацитет воде коју можемо да потиснемо до постројења за прераду воде износи 950 – 1.000 литара воде у секунди, док је уобичајен просек за ово доба године око 1.250 литара. Проблем са слабијим притиском има комплетна бачка страна града, као и нижи (равни) делови Петроварадина који, такође, припадају првој зони водоснабдевања. Притисак је снижен од пола до једног бара, у зависности од дела града, а највише пријава пристиже из северозападног дела Новог Сада – Новог насеља, Детелинаре, Ветерника и Футога – нагласио је Ивић.

Најчешће је реч о старијим зградама које не поседују хидропак, те на вишим спратовима долази и до нестанка воде. На сремској страни, осим поменутих делова, за сада нема проблема, међутим уколико у току радова дође до непредвиђених околности, постоји могућност да и ти делови остану без воде.

Службе ЈКП-а “Водовод и канализација” труде се да дистрибутивни систем одрже функционалним колико је то могуће, али још једном апелујемо на суграђане да имају стрпљења и разумевања јер је замена дотрајале цеви била неопходна. Радови представљају део планског унапређења техничког система и од круцијалне су важности за редовно водоснабдевање у будућности.

Контакт центар