Догађаји

Конференција за јавност поводом пројекта раног упозоравања за екстремне падавине и плувијалне поплаве

Радионица за јавност и конференција за медије поводом пројекта – „Надзор, предвиђање и развој онлaјн јавног система раног упозоравања за обилне падавине и плувијалне поплаве у урбаним областима у пограничном региону Мађарске и Србије“, акроним URBAN PREX, одржана је јуче, 20. маја, у „Мастер“ центру Новосадског сајма.

ЈКП „Водовод и канализација“ је, као један од партнера на пројекту, организовало цео догађај на коме су јавности презентовани досадашњи резултати, као и будуће активности које су планиране до завршетка пројекта, а то је новембар 2019. године. Пројекат је суфинансиран од стране Европске уније преко Interreg – IPA програма прекограничне сарадње Мађарска – Србија у износу од 638.171,39 евра, док његова укупна вредност износи 750.789,88 евра.

Циљ самог пројекта јесте постављање мреже падавинских станица у урбаним срединама Новог Сада и Сегедина, као и креирање методологије која ће прогнозирати појаве екстремних падавина изнад прекограничног региона Србије и Мађарске. Таквом инфраструктуром мониторинга омогућиће се креирање онлајн система раног упозоравања на појаве екстремних падавина и поплава у урбаним срединама, што ће бити главни резултат пројекта.

Поред домаћина – ЈКП-а „Водовод и канализација“, на догађају су говорили и остали учесници пројекта URBAN PREX-a, професори са ПМФ-а и ФТН-а.

На почетку конференције присутнима се обратио Гвозден Перковић, директор ЈКП-а „Водовод и канализација“, и том приликом истакао предности овог пројекта наводећи да морамо бити спремни да реагујемо на време с обзиром на климатске промене, као и повећан број дана са обилним падавинама, којих је само прошле године било 11, док просек износи пет – шест дана.

– Ниједан канализациони систем у свету не може да прими екстремну количину падавина, али верујем да ће нам овај пројекат помоћи да побољшамо рад на терену и заштитимо најугроженије делове града – рекао је Перковић.

Дамир Кондић, помоћник директора за комерцијалне и финансијске послове ЈКП-а „Водовод и канализација“, у свом обраћању нагласио је да се пројекат у старту учинио интересантним руководству предузећа јер атмосферске падавине свакако утичу на функционисање канализационог система што се самим тим одражава и на функционисање града.

– ЈКП „Водовод и канализација“ придаје велик значај прекограничној сарадњи и већ сад радимо и на другим пројектима с партнерима из Мађарске и Хрватске. Овај пројекат је ту да помогне јер је финансијско решење за „каде“, то јест критичне тачке где се вода задржава након обилних падавина, готово немогуће. У плану је да се постави 17 падавинских и две метеоролошке станице па ће програм онлајн системом, а на основу прикупљених података, упозоравати где се очекује већа количина падавина – чули смо од Кондића.

Руководилац пројекта, др Стеван Савић, професор Природно-математичког факултета, захвалио се ЈКП-у „Водовод и канализација“ што је препознало проблематику и важност IPA пројеката јер, како је рекао, факултет без овог градског предузећа не би могао све то да реализује. Савић је објаснио да се у наредних 80 година на овом подручју очекује пораст екстремних падавина од 10 до 25 одсто. Према пројекту, Нови Сад ће се поделити у 14 микро региона како би временске прогнозе биле што прецизније, а систем раних најава креираће се и уз помоћ података о пропустљивости канализационе мреже. Савић је напоменуо да ће се покренути и андроид апликација и да ће се у приградским насељима, у седам месних заједница, поставити монитори како би мештани могли на време да се информишу о надолазећим падавинама.

Значај овог пројекта огледа се у томе што се бави веома актуелном темом – темом климатских промена, односно појавом екстремних падавина које су накнадно праћене поплавама, а то је нешто што у великој мери утиче на живот свих нас који живимо и радимо у градским срединама.

Контакт центар