Догађаји

Радови од круцијалног значаја за будућност водоснабдевања

Стара филтер станица направљена je и пуштена у рад 1965. године, што значи да је у систему већ 54 године, а цевовод  ДН 800 датира такође из тог периода. Тај цевовод повезује Стару филтер станицу са Резервоаром питке воде Штранд (по старом режиму рада) или Стару филтер станицу и Технолошку пумпну станицу (у новом режиму рада) од како је пуштен у систем дограђени део фабрике воде, 2016. године.

У питању је врло комплексан посао, с обзиром на то да се цевовод налази у тунелу – ходнику ширине  свега 1,1 метар испод Старе филтер станице и има просторну кривину. Дужина челичног цевовода, који се тренутно мења, износи 19,7 метара.

Прва санација наведеног цевовода извршена је у новембру 2003. године и то методом унутрашње цевне поставе, тзв. чарапе, приликом које се цевовод машински чистио изнутра, млазницама под високим притиском воде, а потом обложио неком врстом полиестерског материјала. У то време то је била једина варијанта санације овог цевовода и издржала је неких 15 година. Овим пројектом предвиђено је да нови цевовод буде од нерђајућег челика, што даје одређену гаранцију и сигурност за дужи времнски период.

Радови на реконструкцији цевовода ДН 800 у оквиру Старе филтер станице и радови на Великом шахту цевних веза морају се изводити истовремено, а све то ће довести до стабилнијег система водоснабдевања у будућности. Самим тим и Стара потисна станица Штранд, која није у функцији већ четири године, постаће златна резерва у дистрибутивном систему.

Апелујемо на наше кориснике да имају разумевања и стрпљења јер је овим радовима избегнута опасност од пуцања цевовода, што би довело до апсолутног прекида у водоснабдевању минимум 30 дана и изазвало катастрофалне последице у целом граду и приградским насељима.

Контакт центар