Завршена санација рени бунара на изворишту Ратно острво

Руководство ЈКП-а "Водовод и канализација" и Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада, обишли су данас рени бунар БХД 8 на изворишту Ратно острво на којем су завршени радови на његовој санацији односно утискивању нових дренова. Том приликом Гвозден Перковић, директор ЈКП „Водовод и канализација“ изјавио је да су ови радови као и санација рени бунара БХД 5 значајни за Нови Сад јер ће нови дренови повећати капацитет два рени бунара са 60 на 180 литара воде у секунди.

- Утискивањем нових дренова од прохромског челика, значајно се продужава век трајања рени бунара који ће бити одржив од 50 до 100 година. Како би Нови Сад имао довољне количине воде одлучили смо да стратегија ЈКП „Водовод и канализација“ и Града иде у правцу обнове рени бунара на Ратном острву, свих шест бунара на локалитету Штранд и изградње фабрике воде на сремској страни града која би давала до 250 литара воде у секунди. На овај начин, Нови Сад ће бити обезбеђен сировом водом за 50 одсто већу популацију у односу на тренутну и имаће стабилно водоснабдевање. Ови радови су били први кораци ка томе јер без сирове, немамо ни прерађену воду. Надам се да ће у следећих пет година Нови Сад добити Централни пречистач отпадних вода јер је то кључна инвестиција за град. Локација је одређена, радови на НГЦ 1 се приводе крају, а следећа фаза је изградња повезног колектора канализације између објекта ГЦ 1, угао Радничке и Кеја и НГЦ 1 - рекао је Перковић.

Градоначелник је истакао да је ЈКП “Водовод и канализација” најспремније од свих градских предузећа, кад је реч о аплицирању за програм “Србија 2025” и да већ сад ЈКП "Водовод и канализација" има готове пројекте у вредности више од две милијарде динара.

 

EnglishGermanRussianSerbian