Завршена санација рени бунара БХД 1 на изворишту “Штранд”

Руководство ЈКП "Водовод и канализација" и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, обишли су данас рени бунар БХД 1 на изворишту “Штранд” на којем су завршени радови на његовој санацији односно утискивању нових дренова.

Градоначелник је истакао да је поносан на ову инвестицију јер рени бунар БХД 1 није радио од 2008. године, додавши да је водоводни систем изузетно битан за Нови Сад, а да је ЈКП “Водовод и канализација” једно од најбољих предузећа на простору бивше Југославије кад је реч о комуналном сектору. Уједно, градоначелник је подржао и поновио апел ЈКП “Водовод и канализација” да се пијаћа вода троши наменски и рационално.

 

Том приликом директор ЈКП „Водовод и канализација“ Гвозден Перковић, изјавио је да су ови радови као и санација рени бунара БХД 1 значајни за Нови Сад јер ће нови дренови повећати капацитет рени бунара са 30 на 100 литара воде у секунди.

− Успешно је завршена реконструкција рени бунара БХД 1 на изворишту “Штранд”, који је први и најстарији бунар у Новом Саду, а и први рени бунар такве технологије у бившој СФР Југославији. Утискивањем нових дренова од прохромског челика, значајно се продужава век трајања рени бунара који ће бити одржив до 100 година. Анализе су показале да је вода бактериолошки и микробилошки исправна. Најважније, што је његовом санацијом повећаван капацитет сирове воде, чиме ће Нови Сад имати довољне количине за прераду. У плану је и реконструкција рени бунара БХД 4 на изворишту “Ратно острво”, а с градоначелником је договорено да Град и ЈКП “Водовод и канализација” следеће године реконструишу по још један рени бунар. Тако ће се радити и БХД 9 на “Ратном острву” и БХД 2 на “Штранду”, што је важно због сигурнијег водоснабдевања града – рекао је Перковић.