Више тона влакнастог материјала у канализацији!

Из колектора на Лиману 4 до сада је извађено више од тоне влакнастог материјала, састављеног од крпа, пуцвале и влажних марамица који су били разлог загушења и изливања канализације у двориште стамбених зграда и на део паркинга између улица Иве Андрића и Бановић Страхиње. Радници ЈКП-а „Водовод и канализација“ морали су да секу горњу плочу колектора како би уопште могли да приђу створеном чепу и ваде читаву хрпу нагомиланог ђубрета. Ручно вађење ишло је тешко и споро, а с обзиром на то да је количина влакнастог материјала много већа од до сада извађеног, мораће се проширити отвор како би се посао наставио уз помоћ механизације, односно багера.

Ако се зна да је пречник колектора 2,4 пута 1,4 метра, у који се слива канализација Телепа и дела Лимана, јасно је да се деценијама у канализацију бацају недозвољене ствари, којима ту није место. Овакви влакнасти материјали су најгори за вађење јер се због ситних нити свуда закаче и умрсе, а кад се још дода дуг временски период гомилања, створена је озбиљна чврста маса коју је немогуће разбити. Самим тим не може да се предвиди колико дуго ће трајати санација.

Још једном апелујемо да се у канализацију не бацају предмети и ствари којима је место у контејнерима и кантама за ђубре. Канализација служи само за санитарне потребе. Сви треба да смо свесни колике и какве проблеме може изазвати погрешно коришћење канализације. И управо овакве ствари су један од разлога, нарочито када падају кише, што канализација не може да прихвати истог тренутка сву кишницу, па долази до изливања. Зато треба сви да се одговорно понашамо и да отпад одлажемо на прописана места, јер самим тим штитимо канализациони систем који је од виталног значаја за нормално функционисање Новог Сада.

 

У Новом Саду,

2.8.2018.

Сектор "Односи са јавношћу"

ЈКП "Водовод и канализација"