Sanacijom reni bunara do veće količine sirove vode

Rukovodstvo JKP-a "Vodovod i kanalizacija" i Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, obišli su danas reni bunar BHD 8 na izvorištu Ratno ostrvo na kojem se izvode radovi na njegovoj sanaciji odnosno utiskuju se novi drenovi. Tom prilikom Gvozden Perković, direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ izjavio je da su ovi radovi značajni za Novi Sad jer će novi drenovi povećati kapacitet reni bunara za 60 litara vode u sekundi.

─ Podzemna voda je veoma agresivna i zbog lošeg kvaliteta korišćenog čelika, došlo je do ubrzanog propadanja horizontalnih  drenova i njihovog urušavanja, čime je značajno smanjena izdašnost drenova. Utiskivanjem novih drenova od prohromskog čelika, značajno se produžava vek trajanja reni bunara koji će biti održiv od 50 do 100 godina. Ujedno, nakon sanacije, biće povećan kapacitet reni bunara na 100-120 litara sirove vode u sekundi. Ovi radovi su sinhronizovani sa radovima na sanaciji bunara BHD 5  na izvorištu Ratno ostrvo, koji su prvo morali biti završeni, kako ne bi došlo do poremećaja u isporuci sirove vode. Kako bi Novi Sad imao dovoljne količine vode odlučili smo da strategija JKP „Vodovod i kanalizacija“ i Grada ide u pravcu obnove reni bunara na Ratnom ostrvu, svih šest bunara na lokalitetu Štrand i izgradnje fabrike vode na sremskoj strani grada koja bi davala do 250 litara vode u sekundi. Na ovaj način, Novi Sad će biti obezbeđen sirovom vodom za 50 odsto veću populaciju u odnosu na trenutnu i imaće stabilno vodosnabdevanje – rekao je Perković.

Gradonačelnik je naglasio da je vrednost investicije 85 miliona dinara, da se ugrađuje najmodernija nemačka tehnologija i da se ovim radovima ulaže u budućnost vodosnabdevanja Novog Sada.

EnglishGermanRussianSerbian