Санацијом рени бунара до веће количине сирове воде

Руководство ЈКП-а "Водовод и канализација" и Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада, обишли су данас рени бунар БХД 8 на изворишту Ратно острво на којем се изводе радови на његовој санацији односно утискују се нови дренови. Том приликом Гвозден Перковић, директор ЈКП „Водовод и канализација“ изјавио је да су ови радови значајни за Нови Сад јер ће нови дренови повећати капацитет рени бунара за 60 литара воде у секунди.

─ Подземна вода је веома агресивна и због лошег квалитета коришћеног челика, дошло је до убрзаног пропадања хоризонталних  дренова и њиховог урушавања, чиме је значајно смањена издашност дренова. Утискивањем нових дренова од прохромског челика, значајно се продужава век трајања рени бунара који ће бити одржив од 50 до 100 година. Уједно, након санације, биће повећан капацитет рени бунара на 100-120 литара сирове воде у секунди. Ови радови су синхронизовани са радовима на санацији бунара БХД 5  на изворишту Ратно острво, који су прво морали бити завршени, како не би дошло до поремећаја у испоруци сирове воде. Како би Нови Сад имао довољне количине воде одлучили смо да стратегија ЈКП „Водовод и канализација“ и Града иде у правцу обнове рени бунара на Ратном острву, свих шест бунара на локалитету Штранд и изградње фабрике воде на сремској страни града која би давала до 250 литара воде у секунди. На овај начин, Нови Сад ће бити обезбеђен сировом водом за 50 одсто већу популацију у односу на тренутну и имаће стабилно водоснабдевање – рекао је Перковић.

Градоначелник је нагласио да је вредност инвестиције 85 милиона динара, да се уграђује најмодернија немачка технологија и да се овим радовима улаже у будућност водоснабдевања Новог Сада.