Radovi od krucijalnog značaja za budućnost vodosnabdevanja

Stara filter stanica napravljena je i puštena u rad 1965. godine, što znači da je u sistemu već 54 godine, a cevovod  DN 800 datira takođe iz tog perioda. Taj cevovod povezuje Staru filter stanicu sa Rezervoarom pitke vode Štrand (po starom režimu rada) ili Staru filter stanicu i Tehnološku pumpnu stanicu (u novom režimu rada) od kako je pušten u sistem dograđeni deo fabrike vode, 2016. godine.

U pitanju je vrlo kompleksan posao, s obzirom na to da se cevovod nalazi u tunelu – hodniku širine  svega 1,1 metar ispod Stare filter stanice i ima prostornu krivinu. Dužina čeličnog cevovoda, koji se trenutno menja, iznosi 19,7 metara.

Prva sanacija navedenog cevovoda izvršena je u novembru 2003. godine i to metodom unutrašnje cevne postave, tzv. čarape, prilikom koje se cevovod mašinski čistio iznutra, mlaznicama pod visokim pritiskom vode, a potom obložio nekom vrstom poliesterskog materijala. U to vreme to je bila jedina varijanta sanacije ovog cevovoda i izdržala je nekih 15 godina. Ovim projektom predviđeno je da novi cevovod bude od nerđajućeg čelika, što daje određenu garanciju i sigurnost za duži vremnski period.

Radovi na rekonstrukciji cevovoda DN 800 u okviru Stare filter stanice i radovi na Velikom šahtu cevnih veza moraju se izvoditi istovremeno, a sve to će dovesti do stabilnijeg sistema vodosnabdevanja u budućnosti. Samim tim i Stara potisna stanica Štrand, koja nije u funkciji već četiri godine, postaće zlatna rezerva u distributivnom sistemu.

 

 

 

 

 

 

 

 

Apelujemo na naše korisnike da imaju razumevanja i strpljenja jer je ovim radovima izbegnuta opasnost od pucanja cevovoda, što bi dovelo do apsolutnog prekida u vodosnabdevanju minimum 30 dana i izazvalo katastrofalne posledice u celom gradu i prigradskim naseljima.

 

 

 

 

EnglishGermanRussianSerbian