Potrošnja vode povećana za 30 odsto

Potrošnja hladne vode iz gradskog distributivnog sistema povećana je za 30 odsto od uobičajene, a takav nagli skok usledio je za samo dve nedelje tokom kojih su temperature bile u porastu. Ranijih godina se nije dešavalo da u tako kratkom periodu i praktično na početku leta dođe do povećanja potrošnje.

JKP „Vodovod i kanalizacija“ je blagovremeno obavilo sve neophodne pripremne radove kako bi spremno dočekalo letnji period i nastoji da maksimalnim angažovanjem svih svojih izvorišta, proizvodnih i distributivnih kapaciteta i ljudi, obezbedi dovoljno vode za sve potrošače u Novom Sadu i prigradskim naseljima koja su na mreži. Pogon za preradu sirove vode radi punim kapacitetom i svoj maksimum dostigao je puštanjem blizu 1.300 litara vode svakog sekunda u sistem. Novi Sad s prigradskim naseljima dnevno troši između 100 i 105 miliona litara vode.

JKP „Vodovod i kanalizacija“ ima razumevanja za povećanu potrebu za vodom tokom leta, ali aktivnosti kao što su navodnjavanje poljoprivrednih površina, zalivanje zelenih površina, punjenje individualnih rezervoara, bunara i bazena, polivanje i hlađenje pločnika, terasa i dvorišta, pranje vozila, zloupotreba hidranata i slično, predstavljaju nenamensku i neracionalnu potrošnju vode za piće i sve navedeno za posledicu može imati povremeno nešto slabiji pritisak u rubnim delovima grada i na najvišim spratovima zgrada koje nemaju hidropakove. Apelujemo na što manje korišćenje pijaće vode za navedene aktivnosti i racionalniju potrošnju vode iz gradskog Vodovoda jer, nažalost, taj dragoceni resurs nije neiscrpan. Takođe, molimo građane da proveravaju i održavaju svoje unutrašnje instalacije kako bismo i na taj način predupredili nepotrebno i prekomerno trošenje vode.

Veliki problem predstavlja i nelegalno priključivanje na legalno sagrađenu vodovodnu mrežu prema kojem naše preduzeće ima nultu toleranciju. Novi Sad godinama unazad ima veliki problem sa nelegalnim priključcima i svake godine stručne službe JKP-a „Vodovod i kanalizacija“ evidentiraju više stotina pokušaja nelegalnog priključivanja na vodovodnu mrežu. Svi oni građani, koji na takav način pokušaju da se priključe, suočavaju se sa prijavom i automatskim isključenjem sa vodovodne mreže jer, podsećamo, krađa vode je krivično delo. Naše preduzeće angažuje maksimalne vlastite kapacitete i dodatno ljudstvo kako bi se ovakvi pokušaji na vreme sankcionisali. Naglašavamo da se nelegalnim priključivanjem izazivaju veliki gubici na sistemu i direktno se ugrožava vodosnabdevanje legalno priključenih potrošača.

Stoga pozivamo sugrađane da takve slučajeve prijave kako ne bi trpeli zbog nerazumnih i bahatih postupaka pojedinaca. Podsećamo da je pre dve godine tokom leta bila velika suša, sa temperaturama nalik tropskim, a Novi Sad nijedan dan nije imao restrikciju vode iako su podzemni bunari bili na istorijskom minimumu. JKP „Vodovod i kanalizacija“ ulaže izuzetne napore da obezbedi nesmetano vodosnabdevanje grada očuvanjem i regenerisanjem postojećih vodozahvata te otuda bezbednost izvorišta predstavlja prioritet za funkcionisanje grada, naše zajednice danas, ali i u vremenu koje dolazi. Obaveza nam je da građane zamolimo da stalno imaju na umu značaj pijaće vode i još jednom apelujemo na sve naše korisnike da vodu troše racionalno.

 

 

EnglishGermanRussianSerbian