Потрошња воде повећана за 30 одсто

Потрошња хладне воде из градског дистрибутивног система повећана је за 30 одсто од уобичајене, а такав нагли скок уследио је за само две недеље током којих су температуре биле у порасту. Ранијих година се није дешавало да у тако кратком периоду и практично на почетку лета дође до повећања потрошње.

ЈКП „Водовод и канализација“ је благовремено обавило све неопходне припремне радове како би спремно дочекало летњи период и настоји да максималним ангажовањем свих својих изворишта, производних и дистрибутивних капацитета и људи, обезбеди довољно воде за све потрошаче у Новом Саду и приградским насељима која су на мрежи. Погон за прераду сирове воде ради пуним капацитетом и свој максимум достигао је пуштањем близу 1.300 литара воде сваког секунда у систем. Нови Сад с приградским насељима дневно троши између 100 и 105 милиона литара воде.

ЈКП „Водовод и канализација“ има разумевања за повећану потребу за водом током лета, али активности као што су наводњавање пољопривредних површина, заливање зелених површина, пуњење индивидуалних резервоара, бунара и базена, поливање и хлађење плочника, тераса и дворишта, прање возила, злоупотреба хидраната и слично, представљају ненаменску и нерационалну потрошњу воде за пиће и све наведено за последицу може имати повремено нешто слабији притисак у рубним деловима града и на највишим спратовима зграда које немају хидропакове. Апелујемо на што мање коришћење пијаће воде за наведене активности и рационалнију потрошњу воде из градског Водовода јер, нажалост, тај драгоцени ресурс није неисцрпан. Такође, молимо грађане да проверавају и одржавају своје унутрашње инсталације како бисмо и на тај начин предупредили непотребно и прекомерно трошење воде.

Велики проблем представља и нелегално прикључивање на легално саграђену водоводну мрежу према којем наше предузеће има нулту толеранцију. Нови Сад годинама уназад има велики проблем са нелегалним прикључцима и сваке године стручне службе ЈКП-а „Водовод и канализација“ евидентирају више стотина покушаја нелегалног прикључивања на водоводну мрежу. Сви они грађани, који на такав начин покушају да се прикључе, суочавају се са пријавом и аутоматским искључењем са водоводне мреже јер, подсећамо, крађа воде је кривично дело. Наше предузеће ангажује максималне властите капацитете и додатно људство како би се овакви покушаји на време санкционисали. Наглашавамо да се нелегалним прикључивањем изазивају велики губици на систему и директно се угрожава водоснабдевање легално прикључених потрошача.

Стога позивамо суграђане да такве случајеве пријаве како не би трпели због неразумних и бахатих поступака појединаца. Подсећамо да је пре две године током лета била велика суша, са температурама налик тропским, а Нови Сад ниједан дан није имао рестрикцију воде иако су подземни бунари били на историјском минимуму. ЈКП „Водовод и канализација“ улаже изузетне напоре да обезбеди несметано водоснабдевање града очувањем и регенерисањем постојећих водозахвата те отуда безбедност изворишта представља приоритет за функционисање града, наше заједнице данас, али и у времену које долази. Обавеза нам је да грађане замолимо да стално имају на уму значај пијаће воде и још једном апелујемо на све наше кориснике да воду троше рационално.