Potrošnja vode povećana kao u letnjim danima

U uslovima vanrednog stanja kad su svi kod kuće i na vikendicama, a pritom je i uskršnji vikend jasno je da se i potrošnja vode povećala. Pogon za preradu sirove vode radi punim kapacitetom i svoj maksimum dostigao je puštanjem 1.300 litara vode svakog sekunda u sistem. Trenutna potrošnja vode je na nivou leta kada se obično beleže velike potrošnje i nagli skok neracionalnog  trošenja. Novi Sad s prigradskim naseljima dnevno troši između 100 i 105 miliona litara vode.

Zbog povećane potrebe za vodom, ali aktivnosti kao što su navodnjavanje poljoprivrednih površina, zalivanje zelenih površina, punjenje individualnih rezervoara, bunara i bazena, polivanje i hlađenje pločnika, terasa i dvorišta, pranje vozila, zloupotreba hidranata i slično, predstavljaju nenamensku i neracionalnu potrošnju vode za piće i sve navedeno za posledicu  ima povremeno nešto slabiji pritisak u rubnim delovima grada odnosno distribuitivne mreže dok na nelegalnim mrežama dolazi i do nestanka koje  takođe ugrožavaju vodosnabdevanje legalno priključenih potrošača.

Stoga apelujemo na što manje korišćenje pijaće vode za navedene aktivnosti i racionalniju potrošnju vode iz gradskog Vodovoda jer nažalost, taj dragoceni resurs nije neiscrpan.  JKP „Vodovod i kanalizacija“ ima razumevanja za povećanu potrebu za vodom ovih dana, ali još jednom apelujemo na naše korisnike da racionalno troše vodu bez prekomernog korišćenja iste za nepotrebne radnje kako bi svojom odgovornošću i empatijom u ovim okolnostima omogućili da I drugi sugrađani imaju redovno snabdevanje bez oscilacija u pritisku.

EnglishGermanRussianSerbian