Потрошња воде повећана као у летњим данима

У условима ванредног стања кад су сви код куће и на викендицама, а притом је и ускршњи викенд јасно је да се и потрошња воде повећала. Погон за прераду сирове воде ради пуним капацитетом и свој максимум достигао је пуштањем 1.300 литара воде сваког секунда у систем. Тренутна потрошња воде је на нивоу лета када се обично бележе велике потрошње и нагли скок нерационалног  трошења. Нови Сад с приградским насељима дневно троши између 100 и 105 милиона литара воде.

Због повећане потребе за водом, али активности као што су наводњавање пољопривредних површина, заливање зелених површина, пуњење индивидуалних резервоара, бунара и базена, поливање и хлађење плочника, тераса и дворишта, прање возила, злоупотреба хидраната и слично, представљају ненаменску и нерационалну потрошњу воде за пиће и све наведено за последицу  има повремено нешто слабији притисак у рубним деловима града односно дистрибуитивне мреже док на нелегалним мрежама долази и до нестанка које  такође угрожавају водоснабдевање легално прикључених потрошача.

Стога апелујемо на што мање коришћење пијаће воде за наведене активности и рационалнију потрошњу воде из градског Водовода јер нажалост, тај драгоцени ресурс није неисцрпан.  ЈКП „Водовод и канализација“ има разумевања за повећану потребу за водом ових дана, али још једном апелујемо на наше кориснике да рационално троше воду без прекомерног коришћења исте за непотребне радње како би својом одговорношћу и емпатијом у овим околностима омогућили да И други суграђани имају редовно снабдевање без осцилација у притиску.