Очишћена блоковска канализација на Лиману 4

Радници ЈКП „Водовод и канализација“ данас су чистили канализациону мрежу на Лиману 4, између улица Иве Андрића и Бановић Страхиње. Такође, отпушавали су сливнике који су били загушени услед нагомиланог ђубрета којем није место у канализацији.

Смрад који се претходних дана осетио у овом делу града, ширио се управо због слабе пропусне моћи канализационих цеви чији се капацитет знатно умањио због чепа који се створио од нагомиланог смећа. Из истог разлога, услед обилних падавина, на сливницима и шахтовима долази до изливања канализације.

Подсећамо да је пре неколико година из колектора који се овде налази, у дворишту стамбених зграда извађено више од тоне влакнастог материјала, састављеног од крпа, пуцвале и влажних марамица, а та хрпа озбиљне чврсте масе била је узрок избијања канализације на површину. Ако се зна да је пречник колектора 2,4 пута 1,4 метра, у који се слива канализација Телепа и дела Лимана, јасно је колика је онда запремина нагомиланог смећа кад дође до загушења.

Стога, још једном апелујемо да се у канализацију не бацају предмети и ствари којима је место у контејнерима и кантама за ђубре. Канализација се користи и служи искључиво за санитарне потребе. Сви треба да буду свесни колике и какве проблеме може изазвати погрешно, ненаменско коришћење канализације. Оваква врста немарног понашања је један од основних разлога, нарочито када падају кише, што канализација не може истог тренутка да прихвати сву кишницу, што проузрокује изливање. Молимо све наше грађане и кориснике да се одговорно понашају и да отпад одлажу на прописана места како бисмо заштитили канализациони систем који је од виталног значаја за нормално функционисање Новог Сада.