Новосадска вода је безбедна за пиће

 

У протекла 24 сата на друштвеним мрежама, појавило се лажно упозорење да вода у Београду није безбедна за пиће. Ову информацију су демантовали надлежни из ЈКП „Водовод и канализација“ Београд.
Обавештавамо грађане Новог Сада да је вода из ЈКП „Водовод и канализација“ Нови Сад у потпуности безбедна и исправна за пиће.
Не постоји контролисанија намирница од воде. Поред наших лабораторија, исправност и квалитет воде се свакодневно контролише и у Институту за јавно здравље Војводине. Провера квалитета се у лабораторијама Водовода врши на сваких 45 минута. Проверава се хемијска и микробиолошка исправност. Узорци воде се узимају током све три фазе прераде воде, почев од воде из самих бунара, затим током фазе аерације, друге фазе – филтрације, треће фазе – дезинфекције и на крају као крајњи прерађен производ који пијемо.
Наша вода је најквалитетнија у Војводини и међу квалитетнијим у Србији. Сваки Институт за јавно здравље у Србији врши контролу исправности воде и ти резултати се достављају у централни Институт у Београду те се на основу тих резултата формира лествица квалитета.
Подсећамо да је ширење панике, нереда те изношење неистинитих и непроверених информација кривично дело против јавног реда и мира за које је предвиђена новчана казна и казна затвора до три године.