НГЦ 1 важан корак за изградњу Централног пречистача

Руководство ЈКП-а "Водовод и канализација" и Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада, обишли су данас Нову главну црпну станицу (НГЦ 1) која ће комплетно бити изграђена и опремљена до краја јула 2020. године. Том приликом Гвозден Перковић, директор ЈКП „Водовод и канализација“ изјавио је да је изградња НГЦ 1 само један од корака ка решавању вишедеценијског проблема Новог Сада с отпадним водама односно изградњи Централног пречистача отпадних вода.

-Нова главна црпна станица требало би да замени постојеће две станице, односно, два главна излива атмосферских и отпадних вода у Дунав северног и јужног градског слива. Овим пројектом, који се ускоро завршава престаје да ради постојећи објекат који се налази на углу Београдског кеја и Улице Марка Миљанова. Следећа фаза је изградња повезног колектора канализације између објекта ГЦ 1, угао Радничке и Кеја и НГЦ 1 који ће се што је новина код нас, радити тунелирањем како се не би за саобраћај затварали Сунчани и Београдски кеј. Након тога ће објекат ГЦ 1 бити угашен, а затим следи изградња потисног канализационог цевовода преко Жежељевог моста до локалитета будућег централног постројења за пречишћавање отпадних вода. Потом следи изградња Централног пречистача који би по садашњој студији требао да се налази код Роковог потока. Наставак израде техничке документације за изградњу Централног постројења за пречишћавање отпадних вода Новог Сада улази ове године у фазу израде студије изводљивости са идејним пројектом, за шта су обезбеђена средства Европске уније – рекао је Перковић.

Градоначелник је нагласио да je НГЦ1 најмодерније постројење у Србији, да су Град и ЈКП „Водовод и канализација“ у изградњу уложили готово милијарду динара и да је то највећа инвестиција у историји Новог Сада кад је реч о канализацији.