Нафтни деривати у канализацији

На уливном базену пречистача отпадних вода у Степановићеву, јуче се појавила озбиљнија количина нафтних деривата, највероватније мазута. Брзом реакцијом наших радника, који су загађену материју приметили још у црпној станици у Улици Биће Кесића, канализациони систем није оштећен, а функционалност пречистача је сачувана. Све три црпне станице у насељу су морале да се искључе како би се опасна течност уклонила из базена и лагеровала у спремник за пражњење септичких јама. Скоро пет сати је требало нашем људству да цео посао заврши и систем поново профункционише, а важно је истаћи да се у насељу није осетило да постоји проблем.

Случај је пријављен надлежним службама, течност је узоркована и послата на анализу, а за сада није утврђено из ког дела уличне канализационе мреже је текућина стигла. Овакве загађене течности могу да оштете пречистач и трајно угрозе његов рад, поготово ако се појаве у већим количинама. Постројење у Степановићеву постоји неколико година и први пут се дешава да је неко из овог приградског насеља директно у канализацију просуо овакву течност која се свакако не одлаже у канализациони систем. ЈКП „Водовод и канализација“ има постројења за пречишћавање отпадних вода и у Ковиљу и Руменки, па очекујемо да ће житељи ових насеља бити и убудуће обазриви. Такође, поремећај у раду малих пречистача може да изазове и директно спајање олука с објеката на фекалну канализацију, које при том проузрокује плављења јавних површина током обилнијих падавина, што није редак случај у приградским насељима.

ЈКП „Водовод и канализација“ још једном апелује на све суграђане, предузећа и компаније да не испуштају течности и бацају предмете у канализацију, којима ту није место ни по једном основу. Такви нецивилизовани потези могу да доведу до озбиљних проблема, па чак и катастрофа, којих појединци нису ни свесни јер да јесу, не би то радили.

 

 

EnglishGermanRussianSerbian