Крађа воде је кривично дело!

Нови Сад годинама уназад има велики проблем са нелегалним прикључивањем објеката на легално изграђену водоводну мрежу. Сваке године стручне службе ЈКП “Водовод и канализација” евидентирају више од 200 покушаја нелегалног прикључивања на водоводну мрежу.

Легално прикључење је могуће само уколико постоји изграђена легална водоводна мрежа, као и да су објекти легални или у поступку легализације. Таквих, легалних прикључака, у Новом Саду има око 50 000.

Када су у питању нелегална прикључења на легално саграђену водоводну мрежу, а посебно на магистралне цевоводе, такви прикључци се у законској процедури и уз сарадњу са Комуналном инспекцијом, одмах искључују, а Инспекција подноси пријаву против одговорних лица. Наглашавамо да се оваквим начином прикључења изазивају велики губици на систему и директно се угрожава водоснабдевање легално прикључених потрошача.

Подсећамо да је крађа воде кривично дело и да ће ЈКП “Водовод и канализација” предузети све неопходне мере како би се санкционисали сви такви покушаји.

Претходних дана становници насеља Карагача у Петроварадину су доведени у заблуду од стране НН лица која су нелегално изградила водоводну мрежу у једном делу овог насеља, те навела становнике овог дела града да им плаћају прикључак. При том су покушана два нелегална прикључења на магистралне цевоводе за Петроварадин и Сремске Карловце која су по хитној процедури санкционисана.

Овом приликом апелујемо на становнике Карагаче, као и на све становнике Новог Сада и свих приградских насеља да не наседају на овакве подвале и да све информације у вези са изградњом водоводне и канализационе мреже могу добити у нашем Контакт центру који се налази у приземљу Спенса или на број телефона 0800/333-021. Такође, на исти број телефона или на е-маил адресу anonimne@vikns.rs могу се пријавити нелегални прикључци воде.

Сектор Односи с јавношћу
ЈКП Водовод и канализација
Нови Сад, 07.09.2017.