Преносимо из медија

ЈКП Водовод и канализација дало "Променади" привремену дозволу за упуштање подземних вода

 

Јавно комунално предузеће (ЈКП) „Водовод и канализација“ из Новог Сада дало је сагласност за привремено “упуштање” подземних вода инвеститору у тржни центар „Променада” до 30. новембра, а након захтева извођача радова, који је поднет због, како се наводи, „локалних интервенција темељне плоче”.

Око изградње „Променаде” у Новом Саду појавиле су се бројне контроверзе, управо због упуштања подземних вода у канализациони систем града.

Прво је Лига социјалдемократа Војводине, која учествује у градској власти, упозорила да постоји реална опасност да, због неодговарајућих темеља за тржни центар, инвеститор упуштањем 60 литара воде у секунди у канализацију може тешко да оштети канализациони систем града, затим да угрози део изворишта пијаће воде, а на дужи рок да угрози и темеље стамбених зграда у насељу Лиман.

Потом су и коалиција невладиних организација „Грађанска Војводина“ и опозиционе политичке партије упозориле на сличан сценарио.

Захтев предузећу „Водовод и канализација“ упутило је предузеће P.А.B. Company из Вршца.

„Тренутно радимо на локалним интервенцијама темељне плоче, а ти радови изискују спуштање нивоа подземних вода”, наводи се у захтеву којим се тражи дозвола за привремено „упуштање” подземних вода у канализацију, у који је агенција Бета имала увид.

„Упуштање подземних вода ће се вршити по потреби, максималан број бунара је четири”, наводи се у захтеву.

Према ранијим најавама, тржни центар „Променада” је требало да буде отворен 15. новембра.

Тај објекат се налази између два већ постојећа тржна центра „Меркатора” и Спортског и пословног центра „Војводина”.

Опозиција је оптужила градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића да је својом недавном изјавом о томе да треба размотрити могућност рушења Спенса, који се налази у великим пословним губицима, заправо радио у корист „Променаде”.

Због изградње великог објекта тржног центра „Променада” са тог плаца су претходно уклоњени тениски терени и паркинзи, као и помоћни терен Фудбалског клуба Војводина.

Опозиција је указивала и на бројне потенцијалне проблеме у саобраћају које ће изазвати отварање тако великог тржног центра.

(Аутономија/Бета)