ГРАДОНАЧЕЛНИК: Пројекти ЈКП „Водовод и канализација“ најбољи у земљи

Министарка за заштиту животне средине Ирена Вујовић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и руководство ЈКП "Водовод и канализација" обишли су данас Нову главну црпну станицу (НГЦ 1) која је изграђена код Кванташке пијаце, а кренула је са радом прошле године. Том приликом је директор ЈКП "Водовод и канализација" Гвозден Перковић, изјавио да је изградња НГЦ 1 само један од корака ка решавању вишедеценијског проблема Новог Сада с отпадним водама односно изградњи Централног пречистача отпадних вода.


Градоначелник је напоменуо да је урбанистичка расправа око локације Централног постројења за пречишћавање отпадних вода трајала неколико година и да се сад зна да ће се налазати код Роковог потока.
─ Град ове године креће у прибављање комплетног земљишта односно откуп преосталих парцела где ће се пречистач налазити. Сјајне вести су да је Нови Сад ушао у међудржавни споразум са иностраним партнерима и финансијерима, а саставни део су изградња Централног пречистача отпадних вода, али и изградња 90 километара канализационе и водоводне мреже. На државном нивоу за Нови Сад је овим споразумом предвиђено 140 милиона евра. Све похвале и свака част ЈКП "Водовод и канализација" јер су имали припремљене пројекте и то врло конкурентне, можда и најбоље урађене у целој земљи ─ истакао је градоначелник.


Министарка је нагласила да јој је задовољство било чути што је Нови Сад спремио капиталне пројекте који се тичу заштите животне средине. Додавши, да ће се изградњом Централног пречистача отпадних вода сигурно подићи квалитет живота грађана Новог Сада.