АПЕЛ за рационалну потрошњу воде за пиће и ургентну реакцију свих грађана Новог Сада

Прерађена вода у Фабрици воде која долази до крајњих корисника, искључиво се користи за пиће, санитарне потребе и кување и то сви треба да имамо на уму. ЈКП „Водовод и канализација” наглашава да активности као што су наводњавање пољопривредних површина, заливање зелених површина, пуњење индивидуалних резервоара, бунара и базена, поливање и хлађење плочника, тераса и дворишта, прање возила, злоупотреба хидраната и слично, представљају ненаменску, неодговорну и нерационалну потрошњу воде за пиће.

Обавеза нам је да грађане замолимо да буду солидарни како би сви Новосађани имали довољно воде за пиће.

Потрошња хладне воде из градског дистрибутивног система знатно је већа од уобичајене за овај период године. У томе предњачи сремска страна града као и правац Ковиљ – Будисава – Каћ, где доминира индивидуални тип становања, а овој ситуацији свакако је допринео и нагли пораст температуре ваздуха и миграција већег дела Новосађана на викендице и куће на сремској страни Дунава, с обзиром на то да је мали број суграђана отишао на годишњи одмор због епидемије коронавируса.

Стога је ситуација с нестанцима воде, која је тренутно присутна у Футогу, Ветернику и појединим рубним деловима новосадске водоводне мреже, искључиво последица несолидарног односа суграђана међусобно.

Важно је истаћи да погон за прераду воде ради својим пуним капацитетом и производи 1.350 литара воде сваке секунде, без икаквих техничких сметњи. Сирове воде има довољно, али је због неодговорног понашања, не свих потрошача, потрошња пијаће воде енромно скочила и стога немају сви корисници уредно водоснабдевање. Уколико се тренд коришћења пијаће воде за непотребне активности настави и наредних дана, ЈКП “Водовод и канализација” биће приморано да уведе рестрикције воде, што верујемо ником није у интересу, али ако не превлада разум и емпатија, то остаје као једина мера.

Стога, још једном апелујемо на све наше кориснике да воду из градског Водовода троше рационално јер треба имати у виду и да тај драгоцени ресурс није неисцрпан.