Апел за несавесне појединце и компаније

У последњих 10 дана екипе ЈКП „Водовод и канализација“ два пута су регистровале изливање нафте у градску канализацију. Наиме, трећина базена црпне станице ГЦ – 2 (Београдски кеј, код Жежељевог моста) испуњена је овом материјом, за коју су инспектори за заштиту животне средине утврдили да је нафта. За сада није установљено ко је испустио ову течност у канализациони систем. С обзиром на то да ЈКП „Водовод и канализација“ нема опрему за извлачење опасних материја из базена, одмах је од НИС-а затражена помоћ. Очекује се да њихова екипа стигне из Београда, извуче нафту из ГЦ – 2 и реши је се у складу са законом.

Због брзе и правовремене интервенције наших екипа, за сада не постоји опасност од изливања нафте у Дунав. Међутим, уколико би дошло до учесталијих испуштања у градску канализацију већих количина ове штетне материје, пумпа би аутоматски повукла нафту и испустила је у Дунав. Осим еколошке штете, покварила би се и пумпа, што би наравно угрозило рад ГЦ – 2 и функционисање канализационе мреже као и самог Новог Сада.

ЈКП „Водовод и канализација“ апелује на све суграђане, предузећа и компаније да не испуштају течности и бацају предмете у канализацију, којима ту није место ни по једном основу. Такви нецивилизовани потези могу довести до озбиљних проблема, па чак и катастрофа, којих појединци нису ни свесни јер да јесу, не би то радили.

 

 

Сектор Односи с јавношћу
ЈКП Водовод и канализација
Нови Сад, 26.09.2017.