APEL ZA NESAVESNE POJEDINCE I KOMPANIJE

U poslednjih 10 dana ekipe JKP „Vodovod i kanalizacija“ dva puta su registrovale izlivanje nafte u gradsku kanalizaciju. Naime, trećina bazena crpne stanice GC – 2 (Beogradski kej, kod Žeželjevog mosta) ispunjena je ovom materijom, za koju su inspektori za zaštitu životne sredine utvrdili da je nafta. Za sada nije ustanovljeno ko je ispustio ovu tečnost u kanalizacioni sistem. S obzirom da JKP „Vodovod i kanalizacija“ nema opremu za izvlačenje opasnih materija iz bazena, odmah je od NIS-a zatražena pomoć. Očekuje se da njihova ekipa stigne iz Beograda, izvuče naftu iz GC – 2 i reši je se u skladu sa zakonom.

Zbog brze i pravovremene intervencije naših ekipa, za sada ne postoji opasnost od izlivanja nafte u Dunav. Međutim, ukoliko bi došlo do učestalijih ispuštanja u gradsku kanalizaciju većih količina ove štetne materije, pumpa bi automatski povukla naftu i ispustila je u Dunav. Osim ekološke štete, pokvarila bi se i pumpa, što bi naravno ugrozilo rad GC – 2 i funkcionisanje kanalizacione mreže kao i samog Novog Sada.

JKP „Vodovod i kanalizacija“ apeluje na sve sugrađane, preduzeća i kompanije da ne ispuštaju tečnosti i bacaju predmete u kanalizaciju, kojima tu nije mesto ni po jednom osnovu. Takvi necivilizovani potezi mogu dovesti do ozbiljnih problema, pa čak i katastrofa, kojih pojedinci nisu ni svesni jer da jesu, ne bi to radili.Sektor Odnosi s javnošću
JKP Vodovod i kanalizacija
Novi Sad, 26.09.2017