GODINA VELIKIH USPEHA

Iza JKP „Vodovod i kanalizacija“ je, po mnogo čemu, posebna i uspešna godina.

Poslovni uspeh godine je - bez premca - završetak radova na kanalizacionom kolektoru od Rumenačke ulice do Kvantaške pijace vrednim oko 8 miliona evra.

Reč je o obimnim radovima na koje se čekalo poslednjih 30 godina i koji su obuhvatili Rumenačku ulicu, Bulevar Jaše Tomića, Kisačku, Branka Radičevića, Bele njive i Venizelosovu ulicu.

Ovim je završen ogroman posao na severnom slivu kanalizacije u Novom Sadu.

Glavni boljitak od ovog posla će biti poboljšano odvođenje otpadnih i atmosferskih voda, eliminisanje obe "kade" koje se stvaraju svaki put pri većim padavinama u Kisačkoj i Temerinskoj ulici, kao i bolja raspodela protoka duž celog sliva.

Nakon par godina, završeni su svi radovi na gradnji kanalizacione mreže u Kaću, a meštani Pejićevih salaša i Nemanovaca su dočekali priključenje na vodovodnu mrežu.

Prve priključke na kanalizacionu mrežu dočekali su i meštani Sajlova, dok je u desetinama ulica obnovljena vodovodna i kanalizaciona mreža.

Vrednošću i značajem među njima se izdvajaju radovi u Ulici vojvode Bojovića, Partizanskoj i na delu Futoške ulice od Vršačke do Bulevara Evropa, dok je u ulicama Vojvođanskih brigada i Pavla Simića obavljen sistemski izuzetno važan posao.

Tokom naredne godine očekujemo završetak radova na – slobodno se može reći – istorijski važnom poslu za Novi Sad.

Reč je, naravno, o dogradnji Pogona za preradu i distribuciju vode („Fabrike vode“) ozonskim blokom i gau filtrima koji će preradu i kvalitet vode dovesti na maksimalan nivo.

Ozonizator je postrojenje u kojem se delimično prerađena voda tretira ozonom kao snažnim dezinfekcionim sredstvom i garantuje mikrobiološku ispravnost, dok su gau – filtri ispunjeni aktivnim ugljem i uklanjaju produkte nastale ozonizacijom.

Ugradnjom ovih jedinica, Novi Sad će dugoročno rešiti pitanje mikrobiološke i fizičko – hemijske ispravnosti vode i dovesti je na besprekoran nivo.

Pored toga, u sledećoj godini i na istom lokalitetu biće završena gradnja novog rezervoara od deset miliona litara vode čime će biti dodatno popravljen kvalitet pritisaka vode na distributivnoj mreži.

Najveći deo planiranih investicija u narednoj godini usmeren je na jačanje sistema i najveća količina novca biće uložena u osnovnu delatnost.

Oko 390 miliona dinara je planirano da se uloži u regeneraciju nekoliko postojećih bunara i utiskivanje novih drenova u njih čime ćemo dobiti dodatne količine sirove vode za preradu.

U tu sumu uračunata su i hidrogeološka istraživanja i opremanje novih bušenih bunara na izvorištu Ratno ostrvo.

Za dogradnju i rekonstrukciju pogona za osnovno hlorisanje u okviru PPDV – a planom za sledeću godinu odvojeno je 100 miliona dinara.

Imajući u vidu da su radovi na dogradnji PPDV-a i novog rezervoara od 10 hiljada kubnih metara vredni oko deset miliona evra i da su samo ovde pobrojane stvari vredne dodatnih nekoliko miliona evra, jasno je da ovakvu finansijsku inekciju osnovna delatnost proizvodnje i distribucije vode nije doživela otkada postoji naše preduzeće.

Otuda očekujemo da će naredna godina biti razdelna u istoriji našeg preduzeća i da ćemo vreme i način delovanja deliti na period pre i posle nje.

Kada je reč o radovima na izgradnji i rekonstrukciji, vodovodna mreža biti građena na Adicama i Staroiriškom putu u Sremskoj Kamenici.

U rekonstrukciju dotrajale kanalizacione mreže na Limanima 1 i 2 planirano je da se uloži oko 150 miliona dinara, a planiramo da obnovu uradimo i u Poštanskoj ulici u Novom Sadu i Ulici kralja Aleksandra u Veterniku.

Vodovodna mreža će, između ostalih, biti rekonstruisana i na delu Bulevara Jaše Tomića od Kisačke do Bulevara Oslobođenja i na delu Bulevara Oslobođenja od Bulevara Jaše Tomića do Bulevara kralja Petra Prvog.

Nastavićemo sa procesom ugradnje slivničkih rešetki i poklopaca sa ključem koji bi trebalo da maksimalno otežaju posao kradljivcima, a kao zanimljivost i novinu koja će pratiti naš rad u sledećoj godini izdvajamo i pilot projekat daljinskog očitavanja vodomera na osnovu čijih rezultata će biti doneta odluka da li će takav način rada postati sastavni deo naše prakse.Sektor Odnosi s javnošću
JKP Vodovod i kanalizacija
Novi Sad, 30.12.2014